LIVE TEXT | Război în Ucraina. Flota Rusă de la Marea Neagră a rămas cu doar 30% din capacitatea sa de luptă. Posibile avansuri ruse în oblastul Donețk

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Flota Rusă de la Marea Neagră a rămas cu doar 30% din capacitatea sa de luptă. Posibile avansuri ruse în oblastul Donețk

Raportul de seară al Statului Major ucrainean nu a inclus respingerea atacurilor rusești în regiunea Donețk, așa cum o face de obicei, indicând că afirmațiile rusești ar putea fi exacte.

Zonă rezidențială în Mariupol. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 05.39 Forțele armate ucrainiene au anunțat noi pierderi pentru ruși, în sud. Ieri, Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat 27 de invadatori ruși și o mulțime de echipamente inamice, în sud, a raportat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook, Comandamentul Operațional „Sud”.

Ocupanții au atacat de trei ori pozițiile ucrainene și așezările din districtul Beryslav cu avioane de atac și elicoptere de atac. Ca răspuns, aviatorii Forțelor Armate Ucrainiene au atacat de trei ori zonele de concentrare a trupelor și a echipamentelor inamice, iar militarii din artileria antiaeriană au doborât un alt Su-25 rus.

Unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au efectuat 156 de misiuni de foc. „Pierderile confirmate ale inamicului sunt: 27 de ocupanți, un tanc, 2 mortiere, un tun autopropulsat Akatia, un tun antiaerian de 23 mm și 5 transportoare blindate”, se arată în raport.

Două depozite cu muniții inamice au fost distruse în districtele Bashtan și Beryslav.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Un oficial militar ucrainean a remarcat, de asemenea, că rușii au continuat să pregătească apărarea în jurul orașului Herson.Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse se pregătesc să retragă unitățile de artilerie din zone nespecificate de pe malul de vest al râului Nipru pentru a întări eventual alte direcții. Oficialii militari ucraineni au raportat, de asemenea, că, în ultimele zile câteva sute de militari Rosgvardia au fost dislocați din Republica Cecenia la Kalanchak, în sud-vestul Oblastului Herson.

UPDATE 04.51 Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat Vodyane, regiunea Donețk (4 km nord-vest de Aeroportul Internațional Donețk) pe 30 octombrie. Raportul de seară al Statului Major ucrainean nu a raportat respingerea atacurilor rusești în această zonă, așa cum o face de obicei, indicând că afirmațiile rusești sunt exacte.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Surse ruse au raportat că forțele ruse au capturat Pavlivka, regiunea Donețk (2 km sud-vest de Vuhledar) pe 30 octombrie. Unele surse ruse susțin că forțele ruse controlează doar jumătate din Pavlivka din 30 octombrie. Seara Statului Major ucrainean raportul nu a raportat respingerea atacurilor rusești în această zonă așa cum o face de obicei, indicând potențial că afirmațiile rusești sunt exacte.

UPDATE 04.02 Ministerul rus al Apărării și surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene asupra Pershotravneve, Tabaivka și Berestove din regiunea Harkov. Surse ucrainene și rapoarte geolocalizate indică faptul că forțele ruse au distrus un pod peste râul Krasna în Krasnorichenske, regiunea Luhansk. Milbloggeri ruși au acuzat forțele ucrainene că au distrus podul.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 03.18 Douăzecișitrei de voluntari georgieni au murit în războiul din Ucraina. Ieri s-a aflat despre moartea unui soldat al Brigăzii 25 Aeropurtate. Huga Gagnidze, în vârstă de 40 de ani, a fost ultima victimă. Bărbatul a servit în Brigada 25 Aeropurtată a Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit publicației, bărbatul a murit în timpul unei bătălii de contact lângă Bakhmut. Informații despre moartea sa au fost răspândite de luptătorii georgieni pe rețelele de socializare. După începerea invaziei pe scară largă a Federației Ruse, Volodymyr Zelensky a cerut cetățenilor străini să se alăture luptei împotriva ocupanților ruși. În Ucraina a fost creată „Legiunea Internațională” , care includea luptători din 52 de țări ale lumii. Se știe că toți străinii și apatrizii care participă la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei ca parte a Forțelor Armate ale Ucrainei sunt combatanți și au drepturile corespunzătoare.

În martie, s-a știut că primii voluntari din Georgia - David Ratian și Gia Beriashvili - au murit în lupta cu invadatorii ruși de lângă Irpen.

În august, postul georgian de televiziune, de opoziție, „Mtavari” a declarat că Ministerul Apărării din Georgia ar putea furniza Rusiei informații despre foști militari care luptă de partea Ucrainei.

UPDATE 02.11 Explozia podului din Crimeea a provocat o prăbușire a transporturilor în Mariupol. În Mariupol și raionul Mariupol se înregistrează intensificarea deplasării echipamentelor ocupanților. „Înregistrăm mișcarea sporită a utilajelor în Mariupol și districtul Mariupol. Prin centrul orașului pe drumul către Maguș, tancuri pe platforme și militari în camioane. Toate cu marca V. De astăzi, deplasarea utilajelor ocupanților. este însoțită de instalarea de blocaje mobile și măsuri operaționale de „curățare” ”, a spus el.

Andryushchenko a adăugat că numărul accidentelor a crescut rapid în Mariupol din cauza acordării de prioritate invadatorilor.

"Interdicția de circulație a camioanelor peste Podul Krymska a dus la prăbușirea traficului în oraș", a adăugat consilierul primarului.

UPDATE 00.36 Rapoartele rusești neconfirmate susțin că generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev (comandantul Armatei a 8-a de Arme Întrunite din Districtul Militar de Sud) l-a înlocuit pe generalul colonel Alexander Lapin în funcția de comandant al Districtului Militar Central (CMD) începând cu 30 octombrie. Sursele ruse continuă să avanseze rapoarte contradictorii cu privire la eliberarea sau nu a lui Lapin de la comanda CMD sau doar de la comanda „Grupului central de forțe” care operează în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rolul Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost redus cu 70%. Fregata „Amiral Makarov” a fost într-adevăr avariată și pentru ceva timp nu va putea lansa lovituri cu rachete „Caliber”. Rolul Flotei Rusiei de la Marea Neagră este anulat în proporție de 70%, deoarece nu își mai poate îndeplini funcțiile, a anunțat Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Cercetări Militare și Juridice, în cadrul unui teleton de informare. El consideră că „situația cu Flota Mării Negre a Federației Ruse arată că rolul acestei flote a fost anulat cu 70 la sută, întrucât această flotă nu poate fi folosită pentru bombardarea coastei orașelor ucrainene cu artilerie”.

"În al doilea rând, flota rusă nu mai poate fi folosită pentru sprijinirea debarcărilor navale amfibii. Rolul său astăzi este limitat doar la bombardarea orașelor ucrainene și a infrastructurii ucrainene cu rachete Kalibr", a spus Musienko.

Expertul a amintit că retragerea parțială a navelor Flotei ruse de la Marea Neagră, din Crimeea ocupată, către Novorossiysk a avut loc după bombardarea aerodromului Saka și a exploziilor în apropiere de Djankoy la depozitul de muniții.

Musienko a remarcat că nava amiral a flotei ruse, fregata Amiral Makarov, a fost într-adevăr avariată.

"Deocamdată, este greu de spus cât de dificil este ca ea să fie reparată. Cel puțin pentru o perioadă, cu siguranță nu va putea îndeplini una dintre funcțiile sale - lovirea cu rachete Kalibr", a accentuat expertul.

În urma exploziilor, mai multe nave ale invadatorilor ruși au fost avariate, printre care - fregata „Amiral Makarov” și dragorul de mine naval „Ivan Golubets”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?